

Minister Takáč: Budúcnosť chovu ošípaných v centre našej pozornosti
Minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Richard Takáč sa dnes stretol so zástupcami chovateľov ošípaných, spracovateľov mäsa a predstaviteľmi štátnych inštitúcií.
Spoločne hľadali riešenia, ako umiestniť na trh jatočné ošípané z reštrikčných pásiem slintačky a krívačky, ako aj afrického moru ošípaných.
„Oba vírusy – slintačka a krívačka, ako aj africký mor ošípaných – výrazne zasahujú do systému chovu ošípaných a spracovania bravčového mäsa. Uvedomujeme si, že ide o zložitú situáciu, ktorá má dopad na celý sektor. Vážime si sociálny dialóg, ktorý dominoval aj dnešnému stretnutiu v rámci celej vertikály – od chovateľov, cez spracovateľov, až po štátne inštitúcie. Len spoločne nájdeme spôsoby, ako umiestniť na trh jatočné ošípané aj za týchto mimoriadnych okolností,“ uviedol minister Richard Takáč.
Mimoriadne núdzové opatrenia v súvislosti so slintačkou a krívačkou naďalej platia, vzhľadom na vysokú infekčnosť vírusu a jeho schopnosť dlhodobo prežívať v prostredí.
Problémy s presunom a spracovaním jatočných ošípaných z ochranného pásma a pásma dohľadu tak pretrvávajú. Navyše, pridali sa aj opatrenia a reštrikčné zóny v súvislosti s potvrdeným ohniskom afrického moru ošípaných.
Hoci ani slintačka a krívačka, ani africký mor ošípaných nepredstavujú riziko pre ľudí, rezort ubezpečuje, že nijaké zviera z dotknutých chovov sa nedostane do potravinového reťazca.
„Bezpečnosť potravín je stopercentne zaručená a zostáva naďalej našou najvyššou prioritou,“ zdôrazňuje minister Takáč.
Na stretnutí sa zúčastnili zástupcovia profesijných organizácií chovateľov ošípaných a spracovateľov bravčového mäsa, ako aj predstavitelia Štátnej veterinárnej a potravinovej správy SR a Správy štátnych hmotných rezerv SR. Zástupcovia celej vertikály sa dohodli na spoločnom postupe. V najbližších dňoch budú spoločne hľadať možnosti, ako umiestniť bezpečne spracované výrobky na trh za dodržania všetkých veterinárnych opatrení.
Zdroj: TS / foto fb MP SR
Najčítanejšie za týždeň
Máte tip na článok? Napíšte nám TU

