Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
Žltá pohroma pre našich vinohradníkov: Šíria ju TÍTO premnožení škodcovia
Slovenskom sa šíri nová ničivá choroba – fytoplazma zlatého žltnutia viniča. Najviac ohnísk je v Južnoslovenskej vinohradníckej oblasti, ale objavili ich aj v Nitrianskej a ďalších oblastiach vrátane Východoslovenskej.
Podarí sa našim vinohradníkom ju zlikvidovať alebo zničí vinice ako v 19. storočí? Ústredný kontrolný a skúšobný ústav poľnohospodársky upozorňuje na obmedzenia v ochrane, ako píše publicista Jozef Sedlák pre portál Pravda.sk. Sú obavy, že fytoplazma, ktorá sa rozšírila po vinohradoch celej Európy, narobí škody ako fyloxéra, ktorá vyplienila európske vinice na prelome 19. a 20. storočia.
Môžu za to cikádky
Plocha vinohradov sa na Slovensku už roky zmenšuje. Z pôvodných vyše tridsaťtisíc hektárov (v roku 1990) sa eviduje pod viničom aktuálne 12-tisíc hektárov, z čoho zberová by mala byť 9 500 hektárov. Kondicionál nie je náhoda, chuť obrábať vinič klesá a najnovšie k tomu prispieva aj fytoplazma zlatého žltnutia viniča. Táto karanténna choroba je pre vinohradníkov mimoriadne tvrdý oriešok. Zásluhou prenášateľa infekcie cikádky Scaphoideus titanus, ktorej žičí pokračujúce otepľovanie Európy, sa rýchlo šíri aj slovenskými vinicami.
Úrad upozorňuje okrem cikádky viničovej aj na ďalšie potencionálne vektory karanténneho škodlivého organizmu zlatého žltnutia viniča (Grapevine flavescence dorée phytoplasma)FB UKSUP
Ako vidia situáciu profesionáli?
Uznávaný pestovateľ a šľachtiteľ viniča z Rúbane Ondrej Korpás s 55-ročnou praxou podotýka, že zlaté žltnutie viniča na Slovensku bolo aj v minulosti. Len neboli také vysoké teploty a dlhé bezzrážkové obdobia. Všíma si, že sa v posledných rokoch zanedbalo ošetrenie viniča insekticídmi. Voľakedy sa pravidelne striekalo o. i. aj proti obaľovačom a tým boli likvidovaní aj ostatní škodcovia. Pokiaľ nebol kalamitný výskyt cikád, úplne to stačilo a držalo škodcov pod úrovňou hospodárskych škôd.
„Budúci rok ukáže, na čom vlastne sme. Ak toho bude menej, potom insekticídy zabrali, ak to zostane na tejto úrovni či pôjde hore, môže to nabrať charakter škodlivosti fyloxéry,“ myslí si Korpás a dodáva, že by sme sa mali vrátiť k štandardnej chemickej ochrane viniča. Upozorňuje, že každý teraz hovorí o fytoplazme, ale sú tu ďalšie choroby, ako je čierna škvrnitosť viniča a čierna hniloba, pričom čierna škvrnitosť o dva-tri roky môže likvidovať najmä stolové odrody.
Vyjadrenia odborníkov ako aj informácie o vhodnej ochrane si môžete prečítať TU.